Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Κτήμα Παύλου «Κλήμα 100%» 2006: ένα παρεξηγημένο κρασί...

Τον περασμένο Απρίλιο επισκεφθήκαμε με τον Bon Viveur το νομό Φλώρινας και την οινοπαραγωγική περιοχή του Αμυνταίου. Μεταξύ των οινοποιείων που μας άνοιξαν την πόρτα τους ήταν και το οινοποιείο Παύλου- Κάγκα που βρίσκεται μετά το Αμύνταιο και πριν τον Άγιο Παντελεήμονα. Εκεί δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, το «Κλήμα 100%» από 100% ξινόμαυρο. Το μπουκαλί που μας άνοιξαν όμως δεν ήταν το κλασσικό των 750 ml αλλά το μικρό ατομικό που προσφέρουν στα μπαρ και τα αεροπλάνα. Το αποτέλεσμα δεν μας ενθουσίασε και δεν μπορέσαμε να εκτιμήσουμε την –οποιαδήποτε- αξία αυτού του κρασιού. Μουδιασμένοι και γεμάτοι αμφιβολίες δεν πηραμε παρά μόνο δύο μπουκάλια από το εν λόγω κρασί, κυρίως από ευγένεια.
Αρκετούς μήνες μετά αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε και προς μεγάλη μας έκπληξη αυτό το κρασί είχε πολλά να πει. Χρώμα βαθύ κόκκινο- ρουμπινί. Πλούσια αρώματα βανίλιας, φραγκοστάφυλων, μούρων και υποψία ντομάτας. Σώμα πλούσιο με ήπιες τανίνες, χαρακτηριστικά που τα βρίσκουμε στα ξινόμαυρα του Αμυνταίου σε αντίθεση με τα διαυγή, έντονα τανικά, μετρίου σώματος ξινόμαυρα της Νάουσας. Δαμάσκηνα, σύκα, βανίλιες, νότες ξύλου, μπαχαρικών και καπνού μας δίνουν ένα κρασί αρκετά συμπυκνωμένο που θυμίζει έντονα Syrah.
Η παρεξήγηση λύθηκε με ένα μπουκάλι Κλήμα 100% του 2006 που μας ικανοποίησε αρκούντως και μας έκανε να μετανοιώσουμε που δεν είχαμε προμηθευτεί με περισσότερα μπουκάλια. Αφορμή, λοιπόν, για μια νέα επίσκεψη στη περιοχή...

1 σχόλιο:

nektarios είπε...

Επειδη ετυχε να τα δοκιμασω προσφατα ,συμφωνω για το ξινομαυρο και επαυξανω για το λευκο (Ξινομαυρο-Reisling),οπως και το ροζε απο Ξινομαυρο ,τα οποια τα βρηκα αρκετα ιδιαιτερα σε σχεση με οτι κυκλοφορει .Δυστυχως απ'οτι μου ΄πε ο υπευθυνος πωλησεων δεν εχουν ακομη οργανωμενη διαθεση στην αγορα.