Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ευχές Ερατεινές Ερυθρός 2009 - Το κρασί του φετινού χειμώνα

Το πρόσφατο και ανερχόμενο Κτήμα Πιερία Ερατεινή είναι ίσως η δυνατότερη εμφάνιση στον ελληνικό οινικό χάρτη μετά το “πολύ” Κτήμα Άλφα. Ο αμπελώνας του Κτήματος βρίσκεται στις πλαγιές γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στα Πιέρια Όρη, με ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, δροσερό, που σαρώνεται από τον άνεμο Ολυμπιάτη. Το περιβάλλον αυτό αποδεικνύει τη σημασία του terroir στο χαρακτήρα και την πολυπλοκότητα του παραγόμενου κρασιού.

Το “Ευχές Ερατεινές” Ερυθρός 2009 είναι ένα εντυπωσιακό κρασί από όλες τις απόψεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιοδικό “Οινοχόος” του απένειμε 5 αστέρια (χαρακτηρισμός “εξαιρετικό”). Ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Syrah και Ξινόμαυρο. Χρώμα σκούρο κόκκινο, πυκνό, αδιαυγές. Στη μύτη συμπυκνωμένα αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου και ντομάτας (εδώ το ξινόμαυρο καταφέρνει να βγει στην επιφάνεια). Με πλούσιο σώμα και μαλακές, χορταστικές τανίνες, στο στόμα γίνονται αισθητά μαύρα φρούτα, σοκολάτα, καπνός και μπαχαρικά. Μακρά επίγευση που αιωρείται στο στόμα για ώρα. Έτοιμο για να το πιούμε τώρα, αλλά σίγουρα θα επιβραβεύσει όποιον το περιμένει να εξελιχθεί στο χρόνο.

Και με άριστη σχέση ποιότητας-τιμής (13 ευρώ) αξίζει μια θέση στα τραπέζια των φετινών εορτών. Και όχι μόνο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: